Novoročné prasiatka
- Foodblogerka Veronika
- ľahké
- 1
Nech vám tieto prasiatka prinesú v Novom roku veľ šťastia.
Cesto:
500g | hladkej múky |
250 ml | vlažného mlieka |
1/2 ČL | soli |
1,5 PL | cukru |
1/2 kocky | čerstvého droždia |
2 ks | vajíčok |
100 ml | oleja Heliol |
Náplň:
250 g | tvarohu |
3 PL | slivkového lekváru |
3 PL | mletých vlašských orechov |
1 | škoricový cukor |
1 | vanilkový cukor |
Na zdobenie:
Postup
Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme 1 PL cukru, soľ a vajíčka. V menšej miske si urobíme kvások – do vlažného mlieka pridáme ½ PL cukru a rozdrobené droždie. Kvások premiešame a necháme vzísť na teplom mieste asi 15 minút. Do rozmiešaného cesta pridáme kvások a metličkami určenými na hnietenie celú zmes premiesime. Na koniec pridáme olej a miesime dovtedy, kým sa nám cesto nezačne odlepovať od misy. Vymiesené cesto posypeme troškou múky, prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste približne 45 minút.
Vykysnuté cesto preložíme na dosku jemne vysypanou múkou a vyvaľkáme na hrúbku 1 cm. Z cesta vykrajujeme kruhy o priemere 7 – 10 cm. Zo zvyškov cesta si vykrojíme ten istý počet menších kruhov (3 – 4 cm) na nošteky a dvojnásobný počet trojuholníčkov na ušká.
Do každého väčšieho kruhu (7 – 10 cm) dáme 1 PL plnky a spojíme ho ďalším kruhom. Prasiatka ukladáme na plech spojom nadol. Vrchnú stranu potrieme vajíčkom a nalepíme nošteky. Do nošteka môžeme vložiť 2 klinčeky alebo s pomocou lievika spravíme dve prázdne dierky. Potom prilepíme ušká a oči. Na oči môžeme použiť dve hrozienka alebo čokoládové kvapky.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C 15 – 20 minút. Hotové prasiatka necháme vychladnúť. Po vychladnutí ich môžeme zabaliť do darčekovej fólie, previazať stužkou a darovať pre šťastie.