Bryndzový posúch so slaninkou
- Fooodblogerka Monika
- 1 hodina 45 minút
- stredne ťažké
- 1
Slovenský, chutný,...no proste náš bryndzový posúch so slaninkou, ktorý je výbornou alternatívou pre jedošov. Čas prípravy: Príprava 20 minút, kysnutie 1 hodina, pečenie 25 minút.
Poznámka | Na dva menšie plechy resp. 2 veľké srdiečka budeme potrebovať: |
200 g | hladkej múky |
200 g | polohrubej múky |
50 g | Palmarinu |
175 ml | mlieka |
1 ks | vajce |
20 g | čerstvého droždia |
1 PL | cukru |
1 ČL | soli |
1 ČL | rasce |
10 g | čerstvého kôpru |
50 g | prerastenej údenej slaniny |
125 g | bryndze |
50 g | kyslej smotany |
1 ks | červenej cibule |
3 PL | oleja Raciol |
Postup
Najprv si pripravíme kvások. Do 50 ml vlažného mlieka pridáme cukor a rozdrobené droždie. Kvások necháme nakysnúť na teplom mieste.
V mise zmiešame múky, pridáme soľ, rascu, roztopený Palmarin, zvyšné mlieko, vajce a nakoniec aj kvások. Cesto miesime aspoň 10 minút, kým nie je vláčne a nelepí sa.
Cesto potom necháme vykysnúť 45 minút na teplom mieste zakryté čistou utierkou.
Bryndzu vymiešame so smotanou a časťou nakrájaného kôpru, slaninku nakrájame na drobné kocky a cibuľu na tenké pol krúžky, a všetko odložíme bokom.
Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti a podľa chuti vyváľkame buď na plech alebo si vykrojíme cesto v tvare srdca. Zvyšné cesto opäť premiesime a môžeme vykrojiť menšie srdiečka. Takto postupujeme až kým neminieme celé cesto.
Vyváľkané cesto necháme ešte 15 minút podkysnúť na plechu vystlanom papierom na pečenie.
Pred pečením lyžicou zatlačíme cesto tak, aby zostali vyššie okraje a plnka sa nerozliala. Najprv potrieme cesto bryndzovou plnkou, potom posypeme slaninkou a nakoniec cibuľou.