Základy pečenia drobného pečiva
- 01. 01. 1970
- Pečenie
Tajomstvo úspechu pečenia drobného pečiva, sušienok, ...
Podľa spôsobu prípravy môžeme sušienky a drobné pečivo rozdeliť do týchto kategórií:
Liate či z mäkkej zmesi
Konzistencia mäkkého cesta umožnuje nechať ho odkapnúť z lyžice na plech. Pri pečení sa kúsy cesta na plechu "rozlejú" a vytvoria okrúhle placky. Príprava takýchto sušienok je veľmi jednoduchá
Chladené
Na chaladené pečivo cesto sformujeme do valca, zabalíme do plastevej fólie, dáme vychladiť ado chladničky, a keď je už dostatočne pevné, pokrájame ho na plátky a upečieme.
Tvarované
Tvarované pečivo formujeme rukou do rôznyhc tvarov alebo vytláčame pomocou cukrárskeho vrecúška.
Vykrajované a tyčinky
Na vykrajované pečivo treba tuhšie cesto. Aby sa s ním ľahšie pracovalo, odporúčame ho pred vyvaľkaním vychladiť. Potom z neho formičkami alebo nožom vykrajujeme rozličné tvary.
Pri pečení musíme prísady odvážiť čo najpresnejšie. Cesto by sme nemali miesiť príliš dlho, lebo inak pečivo bude tvrdé. Rúru predhrejeme 10 až 15 minút pred pečením. Aby sa pečivo upieklo rovnomerne, musia byť jednotlivé kúsky rovnako veľké a hrubé. Ak recept nepredpisuje inak, jednotlivé kúsky ukladáme na studený plech 2 až 3 mm od seba. Medzi plechom na pečenie a stenou rúry necháme pre dobré prúdenie tepla medzeru najmenej 5 cm. Ak nie je uvedené inak, pred uložením na drôtenú mriežku pečivo necháme chladnúť na plechu 1 minútu. Pečivo môžeme skladovať, až keď je úplne vychladnuté.
Ak sa pečivo pri vyberaní z plechu rozpadáva, necháme ho tam ešte 1 až 2 minúty. Treba si však uvedomiť, že ak necháme pečivo chladnúť príliš dlho, stvrdne a môže sa pri vyberaní polámať. Ak sa nám to stane, plech vrátime do rúry a mierne prehrejeme, takže sa pečivo ľahšie uvoľní.