Kysnutý škoricový veciec
- Fooodblogerka Monika
- stredne ťažké
- 4
Cesto:
600g | Hladkej múky |
255 ml | mlieka |
1 ks | droždie |
50 g | kryštálového cukru |
125 g | Palmarinu |
Plnka:
150g | Palmarinu |
50 g | trstinového cukru |
1 ks | vajce |
2 ČL škorice
Dokončenie:
1 ks | žĺtka |
2 PL | Palmarinu |
Postup
Z vlažného mlieka, trochy kryštálového cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme postáť približne 10 minút.
V mise zmiešame múku, zvyšný kryštálový cukor, kvások, vajce a prilejeme roztopené maslo.
Cesto miesime pokiaľ nie je krásne hladké a nelepí sa. Necháme ho aspoň hodinu kysnúť na teplom mieste a po vykysnutí ho rozváľkame na dlhý obdĺžnik.
Plnku si pripravíme tak, že V miske zmiešame mäkký Palmarin s trstinovým cukrom a škoricou a dobre vymiešame.
Cesto natrieme plnkou a zarolujeme ako závin po dlhšej strane. Závin potom rozrežeme ostrým nožom na polovicu a začneme obe časti prepletať cez seba. Na začiatok spojíme konce, prepletieme pravú časť cez ľavú tak aby bolo, čo najviac vidieť jednotlivé vrsty. Obe časti spojíme pekne do venca tak aby spoj bol čo najmenej vidieť.
Veniec necháme ešte 20 minút nakysnúť a prd pečením ho potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov, približne 50 minút na plechu vystlanom papierom na pečenie.
Po upečení veniec ešte potrieme rozpusteným Palmarinom.