Kapor na čierno s rozmarínovými zemiakmi
- Fooodblogerka Monika
- stredne ťažké
- 2
4 ks | filety kapra |
2 PL | oleja Heliol |
2 ks | mrkvy |
2 ks | petržlenu |
1 ks | cibule |
1 PL | Oli. oleja Ocho |
1 | bobkový list |
1 | čerstvý tymián |
2 PL | slivkového lekváru |
30 g | sušených sliviek |
2 dcl | tmavého piva |
1/2 | šťavy z citróna |
6 ks | zemiakov |
1 vetvička | rozmarínu |
trocha | soli |
trocha | čierneho korenia |
Postup
Cibuľu nakrájame na drobno a orestuje na 1 PL oleji. K cibuli potom pridáme na kolieska nakrájanú mrvku a petržlen a restujeme, kým zelenina nezhnedne. Pridáme bobkový list, tymian a zeleninu podlejeme čiernym pivom. Pivo necháme odpariť, pridáme slivkový lekvár, sušené slivky a nakoniec omáčku ochutíme citrónovou šťavou.
Filety z kapra zbavíme šupín, osolíme a okreníme ich a na 1 PL oleja ich z prudka opečieme. Najprv kožou dole.
Zemiaky nakrájame na tenké kolieska a varíme vo vode približne 10 minút. Zemiaky potom scedíme, a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme ich olivovým olejom, osolíme ich, pridáme na hrubo nakrájaný rozmarín a dáme piecť do vyhriatej rúry na 220 stupňov na 10 - 15 minút, kým zemiaky nezozlatnú.
Na tanier dáme zemiaky, na zemiaky položíme opečeného kapra a zalejeme ho čiernou omáčkou.