Jahňacie kotlety s mätovým rizotom

  • Fooodblogerka Monika
  • stredne ťažké

Jahňacie mäsko a mätové rizoto? My si myslíme, že ideálna jarná kombinácia. Vyskúšajte a neodoláte.

  • Jahňacie kotlety s mätovým rizotom
8 ksjahňacích kotliet
3 vetvičky čerstvej mäty
1 štipkasoľ
1 štipkačierne korenie
150 ml oleja Raciol
Raciol
250 gryže
1 kscibule
2 PL oleja Raciol
Raciol
500 mlzeleninového vývaru
100 gmrazeného hrášku
5 vetvičiekčerstvej mäty
50 gmasla
1 hrsťlístkov mäty na ozdobu

Postup

1.

Lístky mäty nasekáme na jemno a zmiešame s olejom Raciol, soľou a korením. Jahňacie kotlety necháme v marináde ideálne cez noc alebo aspoň 30 minút.

2.

Na rizoto si pripravíme široký nízky hrniec, v ktorom zohrejeme olej Raciol. Vývar dáme do druhého hrnca a počas varenia rizota ho udržiavame v teple. Ideálne ak sa ohrieva na najnižšom plameni. Do hrnca s olejom pridáme na drobno nakrájanú cibuľu, chvíľu premiešame a pridáme ryžu. Opäť premiešame a podlejeme trochou vývaru a ďalej neustále miešame. Rizoto podlejeme vždy keď sa vývar odparí. Kým je ryža uvarená trvá to cca 20 - 25 minút.

3.

Po 15 minútach varenia zoberieme 1 naberačku vývaru a rozmixujeme v nej mrazený hrášok s väčšinou mäty (iba lístky) na hladké pyré. Pyré potom prelejeme do hrnca s rizotom a varíme, kým rizoto nie je mäkké. Pred dovarením by malo mať rizoto mierne tekutú formu. Potom ho odstavíme zo sporáku, pridáme maslo a za stáleho miešania ho necháme roztopiť. Podľa chuti potom rizoto osolíme a okoreníme.

4.

Kotlety jemne utrieme papierovou utierkou, aby sme mäso zbavili lístkov mäty, ktoré by sa pri pečení spálili. Kotlety opečieme sprudka na panvici z každej strany a dáme ich na cca 5-7 minút dopiecť do rúry vyhriatej na 175 stupňov.

5.

Upečené kotletky podávame na rizote, ktoré ozdobíme ešte lístkami čerstvej mäty.

Podobné recepty

Kurací perkelt

Kurací perkelt
stredne ťažké
Kurací perkelt

Grilovaný steak

Grilovaný steak
stredne ťažké
Grilovaný steak

Vybrané články

Ako skladovať kavu?

Prospešné čerešne

Prospešné čerešne
Zelenina a ovocie
Prospešné čerešne

Buďte pravidelne informovaný
o novinkách a nových receptoch

Chuti.sk na Facebooku Staňte sa aj vy
fanúšikom Chutí.sk

Chcem byť fanúšikom